PROFESIONALNI UPRAVNICI DOBILI PRVE LICENCE

PROFESIONALNI UPRAVNICI DOBILI PRVE LICENCE  – Privredne vesti – 28.08.2017.

U Privrednoj komori Srbiji danas su uručene prve licence za profesionalne upravnike u stambenim zgradama. Ispit je položilo 198 kandidata od kojih je 161 podnelo zahtev i steklo licencu. Razmatra se inicijativa da se u Komori osnuje Udruženje profesionalnih upravnika, najavio je Nemanja Žugić, potpredsednik PKS.

Profesionalni upravnici, po dobijanju licence, biće upisani u registar koji vodi PKS i biti dostupni stambenim zajednicama kako bi pomogli stanarima da unaprede kvalitet života, objasnio je Nemanja Žugić, potpredsednik PKS.

Komora će utvrđivati prava, dužnosti i etičke norme za profesionalne upravnike i organizovati sud časti, kazao je Žugić. U Privrednu komoru Srbije stiglo je nekoliko inicijativa da se osnuje Udruženje profesionalnih upravnika, ukazao je Žugić i naglasio da  će Komora upravnicima uvek biti partner i sagovornik, mesto za konsultacije kako bi što bolje i kvalitetnije odgovorili zahtevima profesije.

Srbija je dugo čekala profesionalne upravnike stambenih zgrada koji će rešavati nagomilane probleme u zgradama, rekla je Jovanka Atanacković, pomoćnica ministra građevinarstva. Profesionalni upravnici biće angažovani ako se stanari ne dogovore da će sami brinuti o održavanju zgrade.

„Profesionalni upravnici biće spona između propisa i stanara i oni će učiniti da se vrati sloga u zgrade i poveća bezbednost stanara“, objasnila je Atanacković i dodala da Srbiji treba više od 10.000 ljudi koji će se baviti profesionalnim upravljanjem. „Ovo je posao za sve, mlade i stare, žene i muškarce“, istakla je pomoćnica ministra navodeći da najmlađi profesionalni upravnik, kome je uručena licenca, ima 19 godina, a najstariji 71.

Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada ustanovljena je profesija profesionalnog upravnika. Privredna komora Srbije dobila je ovlašćenja da vodi registar profesionalnih upravnika, dostupan na portalu Komore, organizuje polaganje ispita, izdaje i oduzima licence. Obuka za profesionalne upravnike stambenih zgrada počela je krajem maja ove godine u Privrednoj komori Srbije, a organizovana je i u regionalnim komorama. – izvor: www.pks.rs

[soliloquy id=”373″]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart